2021-01-25 14:35:18• hírek • Szatmár.ro

Szűkebbre szabott diáklétszámmal indulnak ősztől a kilencedik osztályok

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Az országszerte tapasztalható diáklétszámcsökkenés, az új kilencedik osztályok szűkebbre szabását vonta maga után. Az ősztől induló kilencedikeket 2-3, illetve 4 fővel kevesebb diákkal indíthatják majd az iskolák. Hogy erre miért is került sor, Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelő beszélt szerkesztőségünknek.

Az eddig érvényben lévő beiskolázási metodológia szerint, minden tanévben, amikor a tanfelügyelőségek elkészítették az adott megye beiskolázási tervét, az aktuálisan nyolcadik osztályt végző diákság összlétszámát 28-cal elosztva, kiszámolták, hány kilencedik osztályt indíthatnak a következő tanévben. A beiskolázási számokat idén január 22-éig kellett volna elküldeni Bukarestbe, amennyiben egy nappal korábban nem érkezik meg egy, a módszertant módosító rendelet, melynek értelmében jövő tanévtől az eddig maximális 28 létszámos osztályok helyett elméleti osztályokban 26, elhivatottsági (vokacionális) osztályokban 25, szak- és műszaki osztályokban pedig 24 diák kezdi majd a kilencediket. Tehát osztályonként 2-3, illetve 4 diákkal csökkent a létszám.

Szatmár megyét tekintve ez azt jelenti, hogy a módosítás miatt körülbelül 6-7, esetleg 8 kilencedik osztállyal indulhat több, mint amennyit az előzetes prognózis alapján kiszámolt a tanfelügyelőség, de így is jóval kevesebb mint tavaly, amikor 101 osztályt indítottak. Kallós szerint, az osztályonkénti létszámcsökkentéssel számolva ősztől 90, felfeljebb 91 kilencediket lehet indítani, a korábban prognosztizált 84-85 helyett.

„Én a vezetőtanács számára ennyit (90-91-et) fogok javasolni. Azért nem többet, mert az alapján, amit mi most jóváhagyunk, lesznek összeállítva a pedagógusok katedrái is. Én viszont nem szeretném azt, hogy ősszel, amikor megkezdődik a tanév, és netán az általunk jóváhagyott osztályokból több nem telik majd fel, akkor sok címzetes pedagógusnak azt kelljen mondani, hogy nem jut már katedra. Ezért gondolom azt, hogy az új számok alapján maximum 91 kilencedik osztályt indíthatunk” – magyarázta Kallós.

Kérdésünkre, hogy mi eredményezi a látványos diáklétszámcsökkentést, a szakember elmondta, hogy ennek elsősorban az az oka, hogy tavaly jóval több nyolcadikos végzett, mint az idei tanévben fog. Mégpedig azért, mert amikor 2012-ben bevezették az előkészítő osztályokat, sok szülő inkább elsőbe íratta gyermekét, így az a generáció tavaly végezni tudott. A többiek, akik akkor az előkészítő osztállyal kezdték meg iskolai tanulmányaikat csak idén fognak végezni, de ők jóval kevesebben vannak.

„Ez az oka annak is, hogy sok Szatmár megyei településen nincs is most nyolcadik osztály, például sok helyen az Avasban. Viszont a magyar tagozatot ez mégsem fogja különösebben érinteni, mert megyei viszonylatban alig a jelenlegi számokhoz képest, alig 1-2 osztály lesz az eltérés. Tehát anno az iskolaigazgatók nagyon jól irányították a szülőket, és segítették őket a döntésben. Román tagozaton ennél sokkal rosszabb a helyzet. Míg magyar tagozaton 1 osztállyal lesz kevesebb mint idén, addig román tagozaton legalább 7-tel.” – tette hozzá Kallós.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: